Laser


Τι είναι η μυωπία;

Μυωπία λέγεται η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά μπροστά από αυτόν. Η μυωπία οφείλεται στο ότι η διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού είναι πολύ δυνατή σε σχέση με το μήκος του. Έτσι, η μυωπία διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, τη διαθλαστική (όταν το μήκος του οφθαλμού είναι κανονικό, αλλά η ισχύς του πολύ μεγάλη) και την αξονική (όταν η ισχύς του οφθαλμού είναι κανονική, αλλά το μήκος του πολύ μεγάλο). Στην πράξη, η μυωπία κάποιου ατόμου είναι, συνήθως, συνδυασμός και των δύο παραπάνω κατηγοριών.
Η μυωπία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 5-15 ετών και τις περισσότερες φορές εξελίσσεται έως ότου η ανάπτυξη του σώματος ολοκληρωθεί. Ο ρυθμός μεταβολής της μυωπίας είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο και δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει ακριβώς. Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής ή, εφόσον έχει σταθεροποιηθεί, με διαθλαστική επέμβαση.

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Υπερμετρωπία λέγεται η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά πίσω από αυτόν. 6Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται σε μικρό προσθιοπίσθιο άξονα του ματιού ή σε μικρή διαθλαστική δύναμη του ματιού ή σε συνδυασμό και των δύο.
Στην παιδική ηλικία ο υπερμέτρωπας μπορεί, ενεργοποιώντας τη λειτουργία της προσαρμογής, να εξουδετερώσει την υπερμετρωπία και να μην έχει πρόβλημα μειωμένης όρασης. Καθώς ο υπερμέτρωπας μεγαλώνει το εύρος προσαρμογής μειώνεται, οπότε αρχίζουν τα προβλήματα μειωμένης όρασης, τόσο για την κοντινή, όσο και για τη μακρινή όραση.
Ορισμένα άτομα με χαμηλή υπερμετρωπία, λόγω της συνεχούς προσπάθειας προσαρμογής και εξουδετέρωσης της υπερμετρωπίας, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κοπιωπίας (κεφαλαλγία, πόνο στα μάτια, δακρύρροια). Σε ορισμένα παιδιά η υπερμετρωπία ευθύνεται για την πρόκληση ενός είδους στραβισμού και πρέπει να διορθώνεται, άμεσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι). 

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Στον αστιγματισμό, η διαθλαστική δύναμη του ματιού δεν είναι η ίδια σε όλους τους άξονες, με αποτέλεσμα παραμόρφωση που επηρεάζει τόσο την κοντινή, όσο και τη μακρινή όραση. Οφείλεται συνήθως στη διαφορετική καμπυλότητα των μεσημβρινών του κερατοειδούς, δηλ. του εμπρός μέρους του ματιού, το οποίο, αντί για σχήμα σφαιρικό, έχει σχήμα οβάλ. Αν η εστίαση των δύο ειδώλων είναι μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ο αστιγματισμός είναι μυωπικός, αν είναι πίσω, είναι υπερμετρωπικός, μπορεί όμως να είναι και μικτός. ​
Ο αστιγματισμός, συνήθως, συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία. Τα συμπτώματα του αστιγματισμού περιλαμβάνουν θόλωση της όρασης και γρήγορη κόπωση των ματιών σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση. Η αντιμετώπιση γίνεται με τη χρήση γυαλιών ή ειδικών φακών επαφής, ή με διαθλαστική επέμβαση.

Πώς γίνεται η διόρθωση με laser;

Οι δύο κύριες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η LASIK και η PRK. Και οι δύο χρησιμοποιούν το laser για να σμιλεύσουν την επιφάνεια του κερατοειδή (εξωτερικό διαφανή) χιτώνα και να αλλάξουν την καμπυλότητά του, με σκοπό τα είδωλα να σχηματίζονται πάνω στο αμφιβληστροειδή χιτώνα (βυθό) του ματιού. Η επέμβαση με laser γίνεται, αποκλειστικά, στον κερατοειδή και όχι μέσα στον οφθαλμό.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν;

 • Άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η διάθλασή τους παραμένει σταθερή τον τελευταίο χρόνο.
 • Άτομα με μυωπία μέχρι 10 βαθμούς, υπερμετρωπία και αστιγματισμό μέχρι 6 βαθμούς. 
 • Όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν να φορούν γυαλιά ή έχουν προβλήματα με τους φακούς επαφής τους (δυσανεξία)

Αντενδείξεις

 • Εγκυμοσύνη. Επειδή οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της θεραπείας, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θεωρούνται κατάλληλες για τη διόρθωση με λέιζερ.
 • Οφθαλμολογικά νοσήματα, όπως κερατόκωνος, γλαύκωμα, καταρράκτης και συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
 • Πολύ λεπτός κερατοειδής
 • Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή ασθένειες του κολλαγόνου.

Προεγχειρητικός Έλεγχος

Είναι μια διαδικασία εξετάσεων από τις οποίες θα προκύψει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να υποβληθεί ο ενδιαφερόμενος σε διαθλαστική επέμβαση. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις αυτές γίνονται με σύγχρονα και υψηλής τεχνολογίας οφθαλμολογικά μηχανήματα και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις παραμέτρους του ματιού και, ειδικότερα, του κερατοειδή χιτώνα που θα σμιλευθεί.

Μέσα σε αυτές τις εξετάσεις συμπεριλαμβάνεται η τοπογραφία του κερατοειδή, όπου μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να μετρήσουμε τόσο την πρόσθια, όσο και οπίσθια επιφάνειά του, να αποκλείσουμε παθήσεις του που έχουν αντένδειξη για την επέμβαση (π.χ. κερατόκωνος), καθώς και να εκτιμήσουμε το πάχος του. Η παχυμετρία είναι μια πολύ σημαντική μέτρηση, από την οποία εξαρτάται και το όριο που εμείς μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser. Το πάχος του κερατοειδή μετριέται με OCT (τομογραφία), όπου μας δείχνει με ακρίβεια τα πάχη του κερατοειδή σε όλα τα σημεία του. Προεγχειρητικά, οι κερατοειδικοί χάρτες επιτρέπουν τον έλεγχο για πιθανά εμπόδια για την επέμβαση, όπως είναι οι ουλές ή ο ανώμαλος αστιγματισμός.

Αν γίνεται χρήση φακών επαφής, θα πρέπει να αφαιρεθούν 5 ημέρες πριν τον εγχειρητικό έλεγχο.

Επιπλοκές

Μετά από 20 χρόνια χρήσης του Laser, οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινές. Ακόμα και οι πιο σπάνιες αντιμετωπίζονται. Είμαστε, πλέον, σε θέση να πούμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από τους φακούς επαφής είναι περισσότερες από τις πιθανές επιπλοκές μιας διαθλαστικής επέμβασης.

Η ώρα της επέμβασης

 • Την ημέρα της επεμβάσεως θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν ξεκούραστοι και χαλαρωμένοι και θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 2-3 ώρες για όλη τη διαδικασία.
 • Να είστε ντυμένοι άνετα με ένα μπλουζάκι μακό ή βαμβακερό. Απαγορεύεται το μπλουζάκι σας να είναι ακρυλικό.
 • Δεν πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει άρωμα, καλλυντικά ή λακ μαλλιών, διότι τυχόν εξάτμισή τους μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του LASER.
 • Καλό είναι να μην οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση, γι’ αυτό να έχετε μαζί σας συνοδό.
 • Γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από το διαθλαστικό κέντρο.